kopiika.com.ua

«...Чай розкрив у людинi те, чого людина й сама в собi не розпiзнавала»

Переглядів: 73Коментарі: 0

З епохою холодів нас повертає від холодних коридорів та застиглих офісних приміщень – до затишних кафе, приємних домашніх кухонних посиденьОК…

Але чи часто ми замислюємося, як саме правильно пити чай? Звідки прийшла до нас ця культура – пити трави та чаї, настоюючи чи запарюючи, чи навіть заварюючи його? Чи замислюємося ми, який сенс вкладали в це наші попередні покоління творців чарівного напою, який зараз так звично й просто звучить – ЧАЙ.

Є такі люди, які про предмет своєї цікавості та захоплення можуть говорити ємними хвилинами – наче сентенціями, а потім, коли знайдуть уважного зацікавленого слухача, – годинами…

Коля – чайний майстер (справжнє ім’я – Микола Лютий). Спортивний, підтягнутий. Живе в Білій Церкві. Для заробітку займається «торговим бізнесом на ринку». А для душі – мистецтвом чаювання. Його невеличкий оригінальний заклад можна знайти в центрі міста, можна… але точно не одразу. Цей маленький осередок китайського Сходу досить неочікувано виникає серед закинутих будівель на тлі білоцерківських недобудов… Потім тебе зустрічає молода людина (молода, як для «мудрого майстра»), – і   починається чаклунство чайної церемонії.

- Чайний шлях людства почався пару тисячоліть тому. Такий собі Чайний Всесвіт… А мій чайний шлях почався буквально кілька років тому, близько чотирьох. Але я думаю, що тепер він продовжиться назавжди – це пошук та пізнання. Зараз я вже знайшов те місце, де я сам можу заварювати чай – і дати можливість проживати кілька хвилин у цьому дивному перетворенні іншим людям!

@...Чай – це явище багатогранне. Він розкриває в людині щось таке, чого людина й сама в собі не розпізнавала! Чай під час людської неспішної бесіди розкривається… наче особистість. Він вимагає до себе увагу, і ти її також отримуєш від чаю – навзаєм.

@...Чай «пін-ча» заварюється «методом проливу». Багато хто знає, що першу заливку гарячою водою (для кожного чаю треба підбирати свій градус!) треба зливати. А вже потім можна пити чай, постійно заливаючи гарячою водою один чайничок. Традиційно вважається, що першими почали вживати чай китайці, тому саме вони є першопрохідцями в розробці технології його заварювання. При заварюванні елітних чаїв вони рекомендують промити заварку, тобто залити чай гарячою водою й відразу злити її, у  результаті чого змивається чайний пил, а чай стає смачнішим і ароматнішим.

Якщо ви вирішили отримати чайну церемонію, то варто слухати рекомендації майстра, який її перед вами проводить. Будьте готові до довгої (і, скоріш за все, дуже цікавої!) розповіді про той чай, який ви обрали: його особливості, де вирощений, як саме зібраний, як зроблений і як пройшов ферментацію… а потім, після ваших перших коментарів, ви будете дивуватися, як ваші схильності та смаки майже безпомилково трактує майстер церемонії. Адже він – трохи психоаналітик.

@...Тож повернемося до чайної церемонії. У нашому випадку – китайської, яка налічує декілька варіантів заварювання чаю: пін-ча, із заварюванням в гайвані, гунфуча, із заварюванням методом Лу Юйя, методом Чмень Гоу…

Насправді, пін-ча – простий варіант заварювання чаю. Кип'ятком прогрівають чаху (чайник), потім чахай («чашу справедливості») і чабей (чашки). Весь посуд розміщують на чабані - чайному столику з піддоном. Чай засипають у підготовлений чайник і заливають водою. Першу заварку відразу зливають (промивають чайний лист), потім у два прийоми заливають заварку й  настоюють. Потім настояний чай переливають із  чайника в ємність у вигляді глечика (щоб чай був однаковий у всіх чашках), а з неї – у чашки учасників церемонії.

Є багато особливостей чаювання та заварювання, але основні рекомендації все ж такі існують. Вишукані чаї (кращі зелені, білі, жовті, улуни) заварюють при температурі 50-70° С і настоюють 0,5-3 хв; інші (чорний, пуер, зелені невисокої якості, тізани) заварюють водою, що має температуру 85-100° С протягом 3-8 хв. Більшість високоякісних чаїв заварюють кілька разів (до 7-10), з кожним разом збільшуючи час заварювання, при цьому не можна зливати весь настій (заварка весь час має бути покрита настоєм).

Білий чай найбільш ніжний і вимагає температури запарювання значно нижчої за температуру кипіння води. Найкраще для приготування білого чаю підходить вода при температурі 75 градусів. Особливістю приготування білого чаю є також великий діапазон часу приготування. Якщо ви любите легенький чай з не надто вираженим смаком та ароматом, то достатньо буде й двох хвилин, найкраще, звісно, чотири, тоді чай найкраще розкривається. Якщо ж ви хочете зробити його смак ще більш насиченим, заварюйте його до 7 хвилин.

Щодо різних типів зеленого чаю, то тут температура заварювання коливається в діапазоні від 65 до 80 градусів. Найнижчі температури заварювання використовують при заварюванні японського чаю. Зелений чай має дуже нетривалий час заварювання, від 30 секунд до двох хвилин. Якщо ж ви повторно заварюєте зелений чай, то це слід робити не довше 30 секунд. Проте також слід пам’ятати, що різноманіття зелених чаїв досить велике. І якщо виробник не вказує ніяких особливостей при заварюванні чаю, починайте з меншої кількості часу й поступово, орієнтуючись на свій смак, змінюйте цей параметр приготування. Так, наприклад, темні китайські зелені чаї заварюються й три хвилини, а окремі сорти заварюють і до чотирьох хвилин.  

Температура заварювання чаю улун буде залежати від того, як саме ви його готуєте. При китайському та тайванському способі  заварювання (відомому ще як гонг-фу ча, що буквально означає «висока майстерність чаю»), потрібна більш висока температура, але водночас потрібне й більшої маси листя, а часу для заварювання – менше. У той же час західний спосіб заварювання чаю потребує воду,   температура якої буде коливатися в межах 88-93 градусів. Деякі типи цього чаю заварюються протягом 30 секунді, інші – до семи хвилин.

Деякі, особливо ніжні, типи чорного чаю вимагають температуру заварювання від 80 до 93 градусів, тим не менше, більшість чорних чаїв можна заварювати при температурі від 88 до 100 градусів. Більшість чорних чаїв ідеально готується від трьох до п’яти хвилин. Якщо ви хочете додати до чаю молоко й цукор, то краще продовжити заварювання ще на 2-3 хвилини, щоб отримати більш насичений смак та аромат.

Трав’яні чаї (тобто це ми традиційно називаємо чаями ці трави, що настоюються), до складу яких входять різні рослини, мають дуже широкий діапазон температури води для запарювання. Тут найкраще орієнтуватися на свій смак і вибирати ті параметри, які найкраще розкриватимуть для вас смак та аромат отриманого напою. Час заварювання трав’яних чаїв починається з трьох хвилин. А далі все залежить від того, що саме входить у склад вашого чаю.

Дехто вважає, що чай пуер варто заварювати повністю киплячою водою, проте краще все-таки брати воду з більш оптимальною температурою, приблизно 96 градусів. Якщо ви лише починаєте своє знайомство з цим чаєм, то почати його заварювання слід від двох хвилин, а далі вже,  орієнтуючись на свої смаки, час можна збільшувати.  

@... Ось тепер – кілька слів про чорний чай шу-пуер. Цікавий, корисний. Розкривається краще при температурі 90 градусів. На смак, здається, він віддає деревинними, горіховими й навіть землянистими відтінками. Магія чаю – у цих дивних пошуках смислових відтінків. На дегустації ти «знайомишся», потім «починаєш дружбу» з чаєм. Але ти постійно шукаєш – «СВІЙ» чай. І навіть у давно знайомих чаях ти можеш вловлювати тонкі відмінності, пізнаючи – де і як він зростав, яка була погода й ще сотню особливостей!.. Усе це впливає як на смак, так і на «послєвкусіє» чаю. Багато «строгих» правил мудрості чаю інколи коректується саме погодою.

@...До кожного чаю – свій градус води, свій підхід. І кожен може й лікувати, заспокоювати або, навпаки, – тонізувати. Якісний чай дає корисні мінерали, вітаміни й мікроелементи. І це крім того, що чай сам по собі налаштовує на філософський, заспокійливий лад (часто саме на відміну від кави, яка більш тонізує).

@...Як ви розумієте, і чайнички для заварювання чаю також мають бути особливі… Знамениті чайники – саме з ісінської глини! При цьому важливо пам’ятати, що чайна церемонія – це не просто «попити чаю», це ще й високий шлях спілкування. (Ну, і якраз час – поговорити про особливості кожного чайничка як про предмет гончарного мистецтва!)

@...Хоча щоб вам не говорили і які б «чіткі» та обов’язкові для виконання правила чаювання вам не радили – тільки ви самі обираєте для себе як улюблений чай, так і методи, які підходять для вас, щоб заварити Свій улюблений чай. Для особливого відпочинку, для хорошої компанії, або – для прийняття важливого рішення. 

Наталія Вереснева